Wieści Podlaskie

Finał przedświątecznych zmagań kulinarnych

Siemiatycze Pon. 11.12.2023 15:20:14
11
gru 2023

Koło Gospodyń Wiejskich Dobry Las (gm. Zbójna) i restauracja Kuchnia Dobromil (powiat bielski) to zwycięzcy tegorocznej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Tradycyjny stół wigilijny” i autorzy najsmaczniejszych dań świątecznych nawiązujących do dziedzictwa Województwa Podlaskiego. Rozstrzygnięcie rywalizacji odbyło się w sobotę, 9 grudnia w Dworku Czarneckiego. Zmagania uczestników obserwował Marek Malinowski, członek zarządu województwa podlaskiego, a konkursowemu jury przewodniczył jeden z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych kucharzy w Polsce – Karol Okrasa.

Jak podkreślał Marek Malinowski, konkurs organizowany przez samorząd województwa jest świetną okazją do kultywowania tradycji związanych ze świętami Bożego Narodzenia.

– Dziś sięgacie do wiedzy dotyczącej przebogatego dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Ta podróż w przeszłość będzie na pewno smaczna i wizualnie atrakcyjna. Wprowadzi nas też w przedświąteczny nastrój. Ten konkurs to jedno ze znaczących wydarzeń, które pozwala zachować tradycje bożonarodzeniowe, w tym kulinarne od zapomnienia. Za trud włożony w przygotowanie prezentowanych dziś stołów wigilijnych serdecznie wszystkim państwu dziękuję – mówił członek zarządu.
Do konkursu zgłosiło się 26 kół gospodyń wiejskich i 3 restauratorów. Panie ze zwycięskiego KGW Dobry Las przygotowały buraki z jezgarzem, kapustę z grzybami, łokónia, gryconia z kapustą i grzybami, kozie mordy, solcyny, chleb kurpsioski, rwaki z makiem, kompot z suszu i zawijaka.
– Zupełnie się nie spodziewaliśmy, bardzo jesteśmy wdzięczne, konkurencja była bardzo mocna, wszystkie stoły wyglądały niesamowicie – mówiła jedna z członkiń zwycięskiego koła.

Z kolei właścicielki rodzinnej Kuchni Dobromil, tak mówią o swoich potrawach konkursowych:

- Przeniosłyśmy do stolicy województwa smaki, na które my czekamy z niecierpliwością cały rok. Szuba, karp z cebulką, kapusta z grzybami leśnymi, świąteczne racuchy z makiem, kutia, pierogi czy wigilijny barszcz z kiszonych buraków to obowiązkowe dania na naszej Wigilii - proste a jak zachwycające!
Drugie miejsce zajęło KGW w Srebrnym Borku, a trzecie w Ogrodniczkach. Wyróżniono też kolejnych pięć kół. To KGW Karakule, Hołody, Olmoncianki, „Sąsiedzi” z Kolonii Boćki i Barwianki.

Laureaci i wyróżnieni otrzymali nagrody finansowe, a wszyscy uczestnicy upominki od Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. I OSM Łapy.
Sobotni dzień w Dworku Czarneckiego był przedsmakiem świątecznego klimatu, na który miały wpływ nie tylko pyszne smaki, zapachy, czy cieszące oko ozdoby, ale był to przede wszystkim czas wypełniony atmosferą przedświątecznego gotowania i wspólnych rozmów. Za tę atmosferę dziękował Karol Okrasa.
- Ci, którzy pracują w gastronomii wiedzą, że kucharze o tym, że są święta orientują się… po świętach. A ja wam dziękuję, że dzięki temu wydarzeniu mogłem poczuć święta wcześniej – mówił.

Jak podkreślił, przepis na udane święta to nie tylko dobre smaki, ale przede wszystkim wspaniała atmosfera.

–Ta atmosfera podsycana jest jednym elementem: szczęściem. – dodał. – I wydaje mi się, że nie ma większego szczęścia w życiu niż patrzeć jak się cieszy matka. Myślę, że matka nasza wspólna – kuchnia polska – może być dziś z nas dumna.

Głównym celem Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Tradycyjny stół wigilijny” organizowanego w województwie podlaskim jest identyfikacja i upowszechnienie wiedzy o regionalnych potrawach wigilijnych, kultywowanie lokalnych tradycji oraz promocja i prezentacja organizacji, aktywnie działających na obszarach wiejskich na rzecz podtrzymywania tradycji Świąt Bożego Narodzenia.



Źródło: www.podlaskie.eu
Oprac.: Agnieszka Bolewska-Iwaniuk
Foto: Kamil Guzewicz / UMWP, Angelika Wińska / Kuchnia Dobromil
Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Agnieszka Bolewska-Iwaniuk
+48.600262129

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.