Wieści Podlaskie

Zdrowa ziołowa kuchnia w Korycinach

Siemiatycze Pon. 25.09.2023 10:49:51
25
wrz 2023

Zdrowa ziołowa kuchnia w Korycinach to warsztaty, podczas których można było zapoznać się z technikami dawnej kuchni opartej na podlaskich ziołach, a także stosowaniem ich jako surowców leczniczych oraz bazy kosmetycznej. Zorganizowane przez Fundację Cukrzyca a Zdrowie spotkanie odbyło się we wtorek, 19 września, w Ziołowym Zakątku. Uczestniczył w nim wicemarszałek województwa podlaskiego Sebastian Łukaszewicz. Partnerem wydarzenia było Województwo Podlaskie.

– Zawsze przyjeżdżam na takie spotkania z otwartym sercem i bardzo się cieszę, kiedy widzę tak dużo aktywnych seniorów. To budujące, że zdecydowali się państwo spędzić swoje popołudnie, nie siedząc w domu, ale wymieniając się doświadczeniami, bogactwem życiowym, zawierając nowe relacje – mówił Sebastian Łukaszewicz, życząc zgromadzonym dobrego czasu.

Celem warsztatów była popularyzacja pozytywnych postaw społeczeństwa wobec dziedzictwa kulturowego regionu, do którego należy uprawa ziół. Tradycja ich zbioru i stosowania istnieje w Podlaskiem od niepamiętnych czasów. O ich niesamowitych właściwościach opowiadała jedna z uczestniczek pani Anna Fiedoruk z Hajnówki.
– Warto wspierać się ziołowymi rzeczami. Zaraz się pojawią m.in. owoce czarnego bzu i dzikiej róży, dzięki którym nabywa się naturalnej odporności na zimę, a na wiosnę oczyszcza się organizm z wszystkich toksyn dzięki takim popularnym roślinom, jak pokrzywa, perz i mlecz – wyliczała.

Spotkanie cieszyło się dużą popularnością. Wzięło w nim udział ponad 300 osób starszych z regionu. Jego uczestnicy zwiedzali m.in. ogród botaniczny, szczególną uwagę poświęcając rosnącym tam ziołom. Następnie już z suszu robili mieszankę na odporność – z różnymi składnikami, które zostały szczegółowo omówione.

– Poza zwiedzaniem, robieniem mieszanek i edukacją na temat ziół, wprowadziliśmy element pieśni, udowadniając, że śpiew i taniec bardzo dobrze wpływają na zdrowie – powiedziała Danuta Roszkowska, prezes Podlaskiego Stowarzyszenia Diabetyków.

Jak podkreśliła, tego typu spotkania są niezwykle istotne, ponieważ dostarczają nie tylko istotnej dawki wiedzy, ale przede wszystkim integrują, bo „ludzie po prostu potrzebują bycia ze sobą”.

W ramach warsztatów tradycyjnie już odbyło się wspólne gotowanie. Tym razem przygotowane zostały dwie sałatki – z brokułem, pestkami ze słonecznika i jajkiem oraz ze śliwek z selerem.

– W środku są oczywiście także zioła: tymianek, trochę nagietka. Warto używać ziół, ponieważ są bardzo zdrowe – podsumowała dietetyk Maria Sajewicz.

Zioła używane były od najdawniejszych czasów jako składnik potraw, element przyprawowy, wzbogacający smak. Do dziś nadają polskiej kuchni wyjątkowego charakteru, przyczyniając się do wzbogacenia tradycyjnej kultury regionu.


Źródło: www.podlaskie.eu
Oprac.: Agnieszka Bolewska-Iwaniuk
Foto: Mateusz Duchnowski/ UMWP
Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Agnieszka Bolewska-Iwaniuk
+48.600262129

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.