Siemiatycze

Siejemy ferment, czyli kiszonki w teorii i praktyce - warsztaty w Osmoli

Region Wt. 08.10.2024 10:51:53
08
paź 2024

Kiszonki są zdrowe, warto do nich wracać i każdy może je zrobić, przekonywali organizatorzy warsztatów „Siejemy ferment”, które odbyły się w poniedziałek, 7 października w Osmoli.

W warsztatach przygotowanych przez Stowarzyszenie „Podlaski Raj” uczestniczyło 25 osób, które reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich, Warsztaty Terapii Zajęciowej, Kluby Seniora, lokalną gastronomię, organizacje, stowarzyszenia, szkoły gastronomiczne – słowem wszystkich ciekawych starych i nowych smaków, a jednocześnie gotowych do nauki.

Warsztaty prowadzili Basia i Tomek, którzy porzucili stolicę, by zamieszkać na Podlasiu, być bliżej natury i rozwijać swoje pasje, także te kulinarne. Eksperci przszyli z przepisami, pomysłami i swoimi produktami. Uczestnicy mogli spróbować zakwasu z buraka, octu jabłkowego, kombuchy i kimchi. Chociaż niektóre z nazw brzmią egzotycznie, to pan Tomasz przypominał, że np. kombucha (napój powstały w wyniku fermentacji słodkiej herbaty) przywędrowała do Polski po pierwszej wojnie światowej i była dobrze znana naszym babciom. Degustacja produktów połączona była z wykładem i przepisem, by każdy chętny mógł samodzielnie zrobić w domu wspomnianą kombuchę czy zakwas z buraka.

Główmy punktem spotkania było przygotowanie kimchi. Dania pochodzącego z kuchni azjatyckiej, które jest niskokaloryczną skarbnicą błonnika, witaminy C, karotenu i innych dobrodziejstw potrzebnych naszemu organizmowi. Warsztatowcze przygotowali specjał z kiszoną kapustą pekińska w roli głównej, mogli też zabrać słoik kimchi ze sobą, by smakować danie przez kolejne dni.

Było ciekawie, smacznie, wesoło. Uczestnicy pochodzący z rożnych instytucji i organizacji mogli się poznać, zintegrować i oczywiście zdobyli wiedzę i umiejętności dotyczące kiszonek. Czy zgodnie z tytułem warsztatów, będą siać ferment? Wiele osób na koniec spotkania deklarowało że tak, że będą siać ferment i robić kiszonki.

Inicjatywa została zrealizowana w ramach projektu Podlaskie Lokalnie NOWEFIO 2024-2026.



Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Agnieszka Bolewska-Iwaniuk
+48.600262129

2 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.
Agnieszka Wt. 08.10.2024 12:03:13

Chętnie bym wzięła udział w takich warsztatach

Marek - Pustelnia Sękalik Wt. 08.10.2024 14:00:45

Planujemy kolejne edycje