Siemiatycze

O tradycyjnym wypieku chleba

Region Śr. 06.09.2023 15:45:46
06
wrz 2023

Parafialne i diecezjalne, gminne i wojewódzkie, wszędzie wokół odbywają się dożynki. Dziękczynienie za plony, za pracę rolników i za chleb. I to właśnie chleb obok wieńców dożynkowych jest nieodłącznym elementem dziękczynienia za plony. Często podczas Mszy Świętej dożynkowej chleb zajmuje miejsce u stóp ołtarza, a po jego poświęceniu, uczestnicy spotkania dzielą się chlebem.

Wypiek chleba poprawia humor, bo kiedy zrobi się coś samemu i zrobi się to dobrze, to człowiek lepiej się czuje – tak o tradycyjnym wypieku chleba mówi pan Zbigniew Derewońko, który od ponad 20 lat przygotowuje chleb podczas Podlaskiego Święta Chleba w Ciechanowcu. Chleb jest taki sam od lat - zapewnia pan Zbigniew, który podkreśla, że nie jest zawodowym piekarzem ale piekarzem z powołania i chęci robienia czegoś, co jest nietuzinkowe, niepowtarzalne i dobre.

Na pachnącą świeżym chlebem rozmowę zaprasza Agnieszka Bolewska-Iwaniuk. POSŁUCHAJ






Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Agnieszka Bolewska-Iwaniuk
+48.600262129

1 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.
Dziewczyna Śr. 06.09.2023 12:19:06

Prawdę mówi, jego chleb jest jednym z pyszniejszych jakie jadłam 😋