O tradycyjnym wypieku chleba
Region
Śr. 06.09.2023 15:45:46
06
wrz 2023
wrz 2023
Parafialne i diecezjalne, gminne i wojewódzkie, wszędzie wokół odbywają się dożynki. Dziękczynienie za plony, za pracę rolników i za chleb. I to właśnie chleb obok wieńców dożynkowych jest nieodłącznym elementem dziękczynienia za plony. Często podczas Mszy Świętej dożynkowej chleb zajmuje miejsce u stóp ołtarza, a po jego poświęceniu, uczestnicy spotkania dzielą się chlebem.
Wypiek chleba poprawia humor, bo kiedy zrobi się coś samemu i zrobi się to dobrze, to człowiek lepiej się czuje – tak o tradycyjnym wypieku chleba mówi pan Zbigniew Derewońko, który od ponad 20 lat przygotowuje chleb podczas Podlaskiego Święta Chleba w Ciechanowcu. Chleb jest taki sam od lat - zapewnia pan Zbigniew, który podkreśla, że nie jest zawodowym piekarzem ale piekarzem z powołania i chęci robienia czegoś, co jest nietuzinkowe, niepowtarzalne i dobre.Na pachnącą świeżym chlebem rozmowę zaprasza Agnieszka Bolewska-Iwaniuk. POSŁUCHAJ
1 komentarze
Prawdę mówi, jego chleb jest jednym z pyszniejszych jakie jadłam 😋