Siemiatycze

Młodzież podpowiada, co przygotować na grilla

Region Sob. 06.05.2023 10:10:27
06
maj 2023

Jak przygotować potrawy z grilla, by były smaczne, mniej kaloryczne i proste w wykonaniu? Uczniowie klas gastronomicznych z Zespołu Szkół Rolniczych w Ostrożanach polecają grillowane owoce morza.

- Marynujemy krewetki, polewamy je oliwą i dodajemy ulubione przyprawy według własnego uznania. Następnie grillujemy. Krewetki bardzo dobrze komponują się z czymś ostrym – podpowiada Dominika.

Michał dopowiada, że z krewetkami dobrze będzie komponować się salsa pomidorowa:

- Salsa pomidorowa to połączenie pomidorów i czerwonej cebuli, do tego dodamy papryczki jalapeno albo sos tabasco czy sriracha. Do smaku doprawiamy wedle własnego uznania. Salsa będzie bardzo ładnie komplementowała krewetki, które same w sobie nie mają mocnego smaku. Tym sosem pobudzimy też apetyt.

Grillować można owoce, warzywa czy grzyby, najważniejsze by przygotowywać potrawy ze świeżych składników, mówi Natalia:

- Na grilla bardzo dobre będą boczniaki, które są bardzo smaczne, a będą też dobrą propozycją dla wegetarian. Nie wymagają długiej obróbki termicznej, to proste i smaczne danie – wystarczy posypać bocznika ulubionymi przyprawami, skropić oliwą i grillować.

Jak radzą uczniowie – przyszli eksperci w dziedzinie gastronomii, przygotowując grilla warto zastąpić tłuste mięso chudym, które wcześniej, by nie było suche, marynujemy np. w jogurcie. Mięso indyka czy filet z kurczaka grillujemy krótko więc na gotowe potrawy nie trzeba długi czekać. Na deser można przygotować grillowanego ananasa.





Więcej porad i przepisów przygotowanych przez Michała, Natalię, Anię i Dominikę z ZSR w Ostrożanach znajdą Państwo audycji, przygotowanej przez Agnieszkę Bolewską-Iwaniuk, dostępnej w Internetowym Archiwum Dźwięków KRP.

POSŁUCHAJ
Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Agnieszka Bolewska-Iwaniuk
+48.600262129

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.