Siemiatycze

Jak nie marnować żywności

Region Pt. 29.09.2023 15:24:30
29
wrz 2023

Każdego roku w Polsce marnujemy 4,8 mln ton żywności rocznie – tak wynika z danych zebranych przez Banki Żywności.

Według danych ONZ każdego roku na świecie marnowana jest aż 1/3 wyprodukowanej żywności. Gdyby zgromadzić to jedzenie w jednym miejscu, to jego powierzchnia zajęłaby więcej przestrzeni niż Chiny i Indie razem wzięte. Na problem ten uwagę zwraca ustanowiony przez ONZ Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności, który obchodzimy właśnie dziś (29 września).

- Marnotrawstwo żywności to nie jest wyrzucanie obierek, ale wyrzucanie do śmieci pełnowartościowego jedzenia, które np. kupiliśmy w nadmiernych ilościach - zwraca uwagę Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna. Nasza rozmówczyni przekonuje, że nie stać nas na marnowanie żywności i radzi - kupuj to czego naprawdę potrzebujesz. By kupować mądrze powinniśmy robić listę zakupów i trzymać się tego co na niej zapisaliśmy.

O tym że na całym świecie marnuje się żywność i co zrobić, by to zmienić Agnieszka Bolewska-Iwaniuk rozmawiała z Sylwią Majcher edukatorką, dziennikarką, autorką kilku książek, w tym bestsellera „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”.


Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Agnieszka Bolewska-Iwaniuk
+48.600262129

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.