Jak nie marnować żywności
Region
Pt. 29.09.2023 15:24:30
29
wrz 2023
wrz 2023
Każdego roku w Polsce marnujemy 4,8 mln ton żywności rocznie – tak wynika z danych zebranych przez Banki Żywności.
Według danych ONZ każdego roku na świecie marnowana jest aż 1/3 wyprodukowanej żywności. Gdyby zgromadzić to jedzenie w jednym miejscu, to jego powierzchnia zajęłaby więcej przestrzeni niż Chiny i Indie razem wzięte. Na problem ten uwagę zwraca ustanowiony przez ONZ Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności, który obchodzimy właśnie dziś (29 września).- Marnotrawstwo żywności to nie jest wyrzucanie obierek, ale wyrzucanie do śmieci pełnowartościowego jedzenia, które np. kupiliśmy w nadmiernych ilościach - zwraca uwagę Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna. Nasza rozmówczyni przekonuje, że nie stać nas na marnowanie żywności i radzi - kupuj to czego naprawdę potrzebujesz. By kupować mądrze powinniśmy robić listę zakupów i trzymać się tego co na niej zapisaliśmy.
O tym że na całym świecie marnuje się żywność i co zrobić, by to zmienić Agnieszka Bolewska-Iwaniuk rozmawiała z Sylwią Majcher edukatorką, dziennikarką, autorką kilku książek, w tym bestsellera „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”.
0 komentarze