Greckie gotowanie w Mielniku i na antenie KRP
Region
Pon. 27.02.2023 16:01:25
27
lut 2023
lut 2023
Koła Gospodyń Wiejskich to organizacje, które łączą pokolenia, podtrzymują tradycję, są też otwarte na nowości. Koło Gospodyń Wiejskich Nadbużanki z Mielnika zorganizowało greckie warsztaty kulinarne.
82-letnia pani Luba Śnieżko w rozmowie z Agnieszką Bolewską-Iwaniuk zapewnia, że chętnie zdobywa nowe umiejętności - Nie znam greckiej kuchni, dlatego przyszłam żeby się zapoznać. Bakłażana nie używam w kuchni, zobaczymy co to będzie. Jak są produkty to się kupi można gotować, a ja lubię rożne sałatki i zapiekanki. Nauczyłam się tu robić ciasta, sałatki, dość dużo już się nowego nauczyłam. Staram się chodzić na te warsztaty.Pani Alina Hackiewicz-Stępień jest członkiem zarządu koła. Jak podkreśla Nadbużanki znają się na gotowaniu i są ciekawe nowych smaków - Nasze regionalne, tradycyjne smaki znamy, a jest w nas ciekawość innych smaków. Nie każdy z nas był w dalekim świecie, a jak był to na krótkiej wycieczce, gdzie nie miał okazji dokładnie poznać tych dań. To jest pierwsze nasze spotkanie z kuchnią inną, nie polską. Myślę że nie ostatnie, bo rzeczywiście jest zainteresowanie i kobiety są ciekawe. Bardzo się cieszę, że ten pomysł chwycił i sama też jestem ciekawa jak nam to wszystko wyjdzie.
Greckie warsztaty kulinarne prowadziła pani Maja, Mielniczanka która przez 18 lat mieszkała w Grecji. Koło Gospodyń Wiejskich Nadbużanki z Mielnika ma na swoim koncie wiele kulinarnych doświadczeń. „Talarkami z Buga” zwyciężyło powiatowy etap Bitwy Regionów i reprezentowało region w finale wojewódzkim. Koło organizowało już wiele warsztatów i wydarzeń kulinarnych, m.in. gotowało dla wojska strzegącego wschodniej granicy Polski.
Jedną z inicjatyw koła są cotygodniowe wyjazdy na basen, w których regularnie uczestniczą członkowie KGW niezależnie od wieku. W planach koła jest wyjazd do teatru.
Greckiemu gotowaniu nad Bugiem w wykonaniu KGW Nadbużanki z Mielnika przyglądała się Agnieszka Bolewska-Iwaniuk. POSŁUCHAJ.
0 komentarze