Siemiatycze

Dietetycy zachęcają, by dzień zaczynać od dobrze skomponowanego śniadania

Region Śr. 24.04.2024 12:34:10
24
kwi 2024

24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania, który ma przypominać o tym, jak ważną rolę dla zdrowia człowieka odgrywa ten pierwszy posiłek w ciągu dnia. Bez śniadania nie powinniśmy wychodzić z domu, podkreśla Agnieszka Osuch-Antosiuk z sekcji bezpieczeństwa żywności siemiatyckiego Sanepidu.

- Śniadanie to pierwszy posiłek, który spożywany po nocnej przerwie. Ma dać nam energię i rozbudzić nasz organizm. Śniadanie jest szczególnie ważne u dzieci i młodzieży. Będzie wpływało na ich koncentracje, zapamiętywanie, zdolność uczenia się, i na cały rozwój intelektualny.

Śniadanie powinno być też obowiązkowym posiłkiem osób dorosłych - dodaje Dorota Sobolewska, także z siemiatyckiego Sanepidu.

- Jeśli wsłuchamy się w swój organizm to poczujemy, że jeśli nie zjemy śniadania, to nasza praca jest mniej efektywna, trudniejsze jest skupienie się. Warto tak zorganizować poranek, by mieć czas na zjedzenie śniadania, a jeśli nie czujemy rano głodu, to zaczynając od małych porannych porcji można wyrobić w sobie nawyk jedzenia śniadania. Uchroni nas to przed atakami głodu i wilczym apetytem, który w ciągu dnia może powodować, że będziemy jedli dużo większe posiłki.

Śniadanie powinno być skomponowane ze świeżych, pełnowartościowych produktów dobrej jakości. Jeśli pieczywo to pełnoziarniste, jeśli płatki to np. owsiane a do tego musli czy otręby. Uzupełniamy to produktami mlecznymi, jak mleko, jogurt, czy ser i produktami białkowymi, którymi mogą być wędliny, pasty z roślin strączkowych lub jajka. Dietetycy zalecają, by nie zapominać o warzywach wzbogaconych dodatkiem dobrego tłuszczu np. oliwy z oliwek która pomoże w przyswajaniu witamin.
Wg ekspertów śniadanie należy zjeść w ciągu 2 godzin od przebudzenia.

Jak ważne jest śniadanie, dlaczego należy je jeść i co powinno znaleźć się w tym posiłku spożywanym o poranku - z tymi pytaniami Agnieszka Bolewska-Iwaniuk udała się do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Siemiatyczach, gdzie rozmawiała z pracownikami sekcji bezpieczeństwa żywności.
POSŁUCHAJ


Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Agnieszka Bolewska-Iwaniuk
+48.600262129

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.